Wat zijn avondjurken?

Een avondjurk is een formele jurk die vaak voor gelegenheden als een opera, diner of trouwerij wordt gedragen. Er zijn vele soorten avondjurken met verschillende hoeveelheden formaliteit zodat vrouwen zich altijd gepast kunnen kleden op zowel cocktail feesten als zogenaamde ‘white-tie’ feesten als een trouwerij. Zoals de naam al aangeeft, worden avondjurken bij gelegenheden die ’s avonds plaatsvinden gedragen. Overdag kunnen vrouwen zich kleden in andere formele outfits, waaronder ook jurken.

Het meest formele type avondjurk is een galajurk, welke een rok heeft die tot de enkels valt. Afhankelijk van het evenement, kan de rok vol of slank zijn. Indien er een formelere samenkomst op de planning staat, is het netjes om een een ‘volle’ jurk te dragen, vooral als er geëerde gasten aanwezig zijn. De mouwen van een galajurk zijn vrijwel altijd kort en de jurk heeft een charmante, vaak open nek zodat juwelen goed zichtbaar zijn. Minder formele avondjurken zijn de zogenaamde cocktail jurkjes welke slanker zijn, of bijvoorbeeld een dansjurk.

Avondjurken kunnen op twee manieren worden onderscheiden van jurken die overdag gedragen worden. De eerste manier is de ‘cut’, welke couture is en de laatste trends bevat, tenzij het een galajurk is, waarbij een klassieke ‘look’ zichtbaar is. De tweede manier om een avondjurk te herkennen, is aan de stof. Avondjurken zijn vaak gemaakt van luxueuze stoffen zoals (taf)zijde of fluweel. Daarnaast zijn de jurken rijkelijk versierd met juwelen, knoopjes en overige versieringen. Vrijwel iedere avondjurk wordt gecomplimenteerd met juwelen.

Glamour en luxe is hetgeen een avondjurk moet uitstralen. Ze worden op luxe evenementen gedragen en zijn meestal niet gemaakt om een tweede keer te dragen. Vaak gebeurt het dan ook dat celebrities hun gedragen avondjurken veilen en de opbrengst aan een goed doel schenken. Het wil ook voorkomen dat bekende designers een vintage jurk opknappen om zodoende hun kunsten en kennis aan het publiek te tonen. Na het dragen, worden de jurken opgeslagen om deel uit te maken van het archief van de designer.

Leave a Reply